Logo Šalvar
Lidi 2. - obálka knihy

Lidi 2.

aneb Většina národů má za to, že je úplě jiná, než většina národů - 2.díl

1. vydání, NADATUR Praha 1997 (cca 10 000 výtisků)
2. vydání, ŠALVAR Brno 2001 brož. 195 stran, 7000 výtisků, 139.-Kč, ilustrace Adolf Born

ISBN 80-903011-1-8

Podrobnější informace

Ukázka z knihy

 
Moravský den 18.6.97

...Milena Holcová procestovala světa lán: Od Číny po USA, od Venezuely po Albánii A o zážitcích zde získaných píše jako pozorovatel , i jako vyzvědač, vždy ale jako ten, kdo nepřijel nebo nepřiletěl s oficielním poznávacím zájezdem, nýbrž přišel takřka "po svých"? Vypravěčka těží spíše se spontánního talentu, než z rafinované techniky. Vychází z bohaté empirie, nikoliv z fikce. Naprosto přirozeně a jakoby mluveně vyznívají kompozice jednotlivých kapitol:krátká expozice - setkání s prostředím - břitká pointa. Témata kapitol jsou jednak ryze cestovatelská, jednak ženská. Cestopis je žánr v mnohém autobiografický, proto ba se staromódnější čtenář snad mohl pohoršovat nad přílišným "volnomyšlenkářstvím" autorky. Na knížky, k nimž se řadí didul Lidi, není vhodné hledět příliš přísně a analyticky, daleko vhodnější je konfrontovat text s osobní zkušeností, nebo s vlastními představami o světě. A pak čtenář jistě ocení opravdovost zážitků, pravdivost a údernost postřehů, prostotu point a vůbec přirozenost a nenucenost výraziva.

Právo 23.3.98

...autorka má typicky ženský vynikající pozorovací talent, citové reakce na viděné a prožité dovede tlumočit vtipně a lehce. Rychle načrtnutými řádky umí skvěle zprostředkovat atmosféru situací. ...

z Databáze knih

Příjemné čtení, které nás na pár chvil zanese do jiných koutů naší krásné planety. Vzhledem k velikosti dokonalá "kabelková" záležitost čtená ve chvílích čekání (na cokoliv a kdekoliv) :-)

Agynek
18.11.2015

Skvělá oddychovka - vřele doporučuji, čtu si ji snad každým rokem znova :o))

Evus
05.07.2013

Zajímavé pokračování příběhů z cest, opět ve čtenáři budí touhu popadnout krosnu a vyrazit na nejbližší výpadovku

Morgainne
21.09.2012

"Vzpomínám na dětství, které jsem částečně trávila na vesnici. Sledovala jsem bábičku a dědóška, kteří s postupně slábnoucím zrakem opouštěli knihy, televize je nebavila nikdy, nakonec ani nikam nechodili. Celé hodiny seděli u okna a pozorovali náves. Kdo kam jde, proč, s kým a za kým. Pokud z jejich hlediska pohyb objektů postrádal logiku, vytvářeli si vlastní scénáře a směle fabulovali. Komentovali cizí osudy a spoluprožívali tak bezostyšně, až mne to pobuřovalo. Jedno jim však nešlo upřít. Bavili se skvěle. Paradoxně jsem si na tyhle zážitky vzpomněla v jedné moderní americké rodině. Televize zůstávala nepovšimnuta, členové rodiny se však prali o místo u počítače. Příčinou byl internet. Vůči technickým novinkám pociťuji ostražitou nedůvěru, tady jsem však zakolísala. Oproti televizní obrazovce má totiž internet jednu úžasnou schopnost - dokáže zprostředkovat dialog. Je mostem k informacím, ale hlavně k dalším lidem. Představa, že v noci mohu zdrbnout děti s neznámou ženou v Austrálii, případně si vyměňovat názory s úplně cizím Afričanem, mi připadá opojná. Díky Internetu se svět stává jednou velkou návsí. Možná jsme na nejlepší cestě k převratnému objevu: Nejlepší zábava na světě jsou LIDI."