Logo Šalvar
Poprvé a naposledy? - obálka knihy

Poprvé a naposledy?

Dobrodružství vzniku, tajemství zákulisí a natáčení televizního filmu

Vydává ŠALVAR v listopadu 2007, 344 stran, 16 stran barevných fotografií, pevná vazba s přebalem, vydání první, náklad 3000 výtisků.

Snížená cena na 99.- Kč

ISBN 978-80-903011-7-7

Podrobnější informace

Ukázka z knihy

 
...ze soukromého mailu...

  
Díky ještě jednou za knížku. Já jsem jí přečetla z obou stran za dva dny. A jsem fakt nadšená. Musím říct, že jsem to fakt hltala, začala jsem zkoumat, kdo byl ten producent muž, kdo producent žena (knihu jsem pořád otáčela, listovala a hledala jména), kdo byla ta režisérka, nad jejímiž technickými stránkami scénáře jsem jen žasla....takže pro mě bylo i velmi dramatické to rozuzlení, že to dotyčná netočila. 
Taky by mě děsně zajímalo, kdo je ta dramaturgyně. Znám řadu dramaturgů v ČT, ale tahle osoba mi přišla mnohem fundovanější a zkušenější, její poznámky trefnější.
No a  popis natáčení, to byla prostě perla na konec!!! Nevím, jak to bude působit na lidi, kteří neznají to filmařské prostředí, ale já jsem se při tom ohromně bavila!!! A nepochybuji, že si to s velikou chutí přečtou všichni, kdo se v televizi motají. A nejen oni.

Je to fakt originální. Budu to šířit!!!
 
Lenka Cingrošová - režiserka ČT

Mirka Spáčilová v MF Dnes

První reakce: nevěřícnost. Tohle že je TV Nova, ze setrvačnosti spojovaná s lidovými estrádami ze čtvrté cenové skupiny? Volný cyklus televizních filmů Soukromé pasti má ambice, za něž by se nemusela stydět ani veřejnoprávní tvorba.

Na Nově navíc přebíjí Českou televizi modernějším výrazem - ale právě od ní také paradoxně převzal svou slabinu, rámující sociologickou vábničku "příběhů ze života".

Láska v moll přijde na řadu až jako pátá epizoda, ale vyplatí se počkat, to je už vážně síla. Její půdorys tvoří milostný trojúhelník v pokročilém věku a ústřední válečné pole tiché bitvy dvou žen o jednoho muže představuje eutanazie.

Vilma Cibulková, Emília Vášáryová a Jiří Bartoška nabízejí herecky nevídanou, ale rozhodně ne snadnou či konejšivou podívanou. Sejdou se tu překrásný hořký cynismus a sebeironie zralého hoře z rozumu s neskonalou něhou při takřka biblickém obřadu citu či nadlidské sebezapření profesní humanity se sarkasmem, jenž zůstává poslední možnou obranou před soukromým koncem světa.

Otázkou zůstává, nakolik se i dalším režisérům povede vystavět celistvé drama v šibeničním termínu - pouhých osm dní na natočení v podstatě celovečerního filmu se musí někde projevit. Nicméně jedno už se zdá jisté: až na smrtící dech starých Bakalářů někde v zátylku se Soukromé pasti vydaly na zajímavou cestu.

Jednak jsou to původní česká dramata s názorem, jednak vyměňují celou vžitou garnituru televizních hrdinů jakoby k obrazu cílové divácké skupiny Novy. Do Soukromých pastí totiž zatím upadají vesměs lidé inteligentní, aktivní, spíše městsky založení... Že by bodrý vesnický folklor figurek typu Slunce, seno, jahody... přešel z dramatické tvorby výhradně k silvestrovské dechovce?

Mirka Spáčilová, MF dnes 17.9.2008

reakce diváků po premiéře Lásky v moll

Jsem moc ráda, vypadá to, že TV Nova již pochopila, že vysílat pouze jednoduché telenovely nebude nikoho bavit věčně. Tleskám tvůrcům Soukromích pastí. Viděla jsem všechny dosud uvedené díly, ale Láska v moll na mne velmi zapůsobila. Byl to příběh plný pravd a dlouho mi zůstane v mysli. Jen tak dál.

Tento díl mne PŘIBIL k obrazovce a doslova jsem hltal každou minutu toho úžasného hereckého koncertu, skvěle propojené závažné téma eutanázie s propletenými vztahy, prostě nádhera, a ten konec- poplakal jsem si...

Diky autorům a hercům, Filip Jančák

Dobrý den!
Sleduji s nadšením nový seriál Soukromé pasti. Včerejší epizoda "Láska v moll" byla jedním slovem něco fantastického. Pojmout tak těžké téma, jakou eutanázie bezesporu je, není nic jednoduchého. Výkony všech tří protagonistů Emílie Vašáryové, Vilmy Cibulkové i pana Jířího Bartošky byly na samých hranicích herecké geniality. Vím co to je starat se o člověka, který odmítá bojovat.
Chci Vám poděkovat za tu úžasnou podívanou a těším se na další díly tohoto vyjímečného seriálu.

Ing. Zdeněk Kafka

Ještě dlouho po titulcích jsem ohromeně seděl a pomalu vydýchával tu sílu... Konečně něco inteligentního a na úrovni.