Logo Šalvar
I města mají duši - obálka knihy

I města mají duši

O většině popisovaných měst už čtenář slyšel, některá i navštívil. Autorka dokáže města pochopit, vdechnout jim duši a popsat ji. Přesvědčí nás, že města mohou vzbuzovat něhu, nechuť, respekt, či shovívavost. Ke knížce můžete mít i CD s vyprávěním Mileny

1. vydání Knižní klub 2000, ilustr. Tomáš Řízek

2. vydání ŠALVAR 2003, ilustrace Marcela Uhlířová, váz., 270 str., 195.-Kč, s vloženým CD 248.- Kč

ISBN 80-90 3011-4-2

Kapitoly:

Amsterodam, Benátky, Caracas, Florencie, Harare, Helsinky, Istanbul, Jang-šuo, Lakosilly, Morogoro, Nairobi, Neapol, Nkhata-bay, Peking, Queretaro, Reykjavík, San Francisco, Šanghaj, Tirana, Tokio, Ulanbátar, Užhorod, Vancouver

 

„Jsou města, kde se člověk cítí dobře a města, ze kterých by nejraději utekl. Často neví proč. Nemá racionální důvod. ? Všechna města, stejně jako lidi, jsou nezaměnitelné originály, mají svojí náladu, povahu, duši. Jsou města inteligentní a města snobsky hloupá. Města, která se sotva narodila a jiná, jejichž styl se bolestně prořezává, města pubertálně vzpurná i tak stará, že už světu všechno odpustila. Procházela jsem se ulicemi, jež se naparovaly chtěnou vitalitou, ale také místy rozumně klidnými, kterým jsem okamžitě uvěřila. Navštívila jsem uvadající krasavice, i sebevědomé nahé svalovce a čím dál zřetelněji si uvědomovala, že kromě duše má každé město také svoje pohlaví. Jsou města ženy a města chlapi. Města, která jsem do této knížky vybrala, mají společné jen jediné. Mám k nim subjektivní vztah. Popisuji místa dosud nezmapovaná i turisticky profláknutá, významné metropole i zapomenuté díry. Každé z nich mi však připadalo zajímavé, někdy přímo okouzlující.”

Píše Milena Holcová v úvodu své knihy.

Má pravdu. Ale čtenář si ji s okouzlením uvědomí až ve chvíli, kdy se začte. O většině popisovaných měst slyšel, některá z nich navštívil. Občas lhostejně projel, občas byl zasažen? jenže čím? Autorka projevuje schopnost města nejen poznat, pochopit, ale - vdechovat jim duši a popsat ji. Přesvědčí nás, že láska není cit vyhrazený živým bytostem, že i města mohou vzbuzovat něhu, nechuť, respekt, nebo shovívavost. Holcová města nejen vidí, ona je dokáže procítit.

Můžeme si jen s troškou závisti přát, abychom se to také naučili.

----------------------------------------------------------------------

Knížku můžete koupit s CD s výběrem z rozhlasových pořadů s Milenou Holcovou

Knížky Mileny Holcové se dobře čtou, její vyprávění v rozhlase, v televizi, na besedách se však ještě lépe poslouchá. Má dar bezprostřednosti, strhne svým přirozeným projevem a na rozdíl od cestovatelů, kteří líčí hlavně sebe, dokáže své prožitky zařadit do širších souvislostí.

Říkal jsem si, že by bylo škoda nepotěšít Mileniny příznivce jejím vyprávěním a vybral jsem k této knížce několik úryvků ze starších rozhlasových pořadů.

Martin Matoušek, Nakladatelství Šalvar Brno

Ukázka z knihy

Ohlasy v tisku